Dit kun je doen tegen stinkende schoenen

Dit kun je doen tegen stinkende schoenen

Wat te doen tegen stinkende schoenen? Bekijk onze 15 handige tips

Iedereen heeft er weleens mee te maken en het is ontzettend vervelend: stinkende schoenen. Bij sommige is dit na een lange wandeling of intensief sporten en bij andere is het al na een passieve dag op het werk. Hoe dan, er zijn genoeg manieren om stinkende schoenen tegen te gaan en er is dus geen geldige reden om langdurig met stinkende schoenen rond te lopen. Wij hebben hieronder maar liefst 15 tips om stinkende schoenen te verhelpen op een rij gezet. Na het lezen van dit artikel zul je dus nooit meer last hebben van stinkende schoenen.

Zweetvoeten voorkomen

Misschien ben je wel bekend met het spreekwoord, een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je last hebt van zweetvoeten is het aan te raden om dat eerst te verhelpen, alvorens je de vervelende geur uit je schoenen wilt verwijderen. Echter, deze twee dingen gaan hand in hand, dus het beste is om ze beide te verhelpen. Wij hebben een artikel geschreven met de beste hulpmiddelen tegen zweetvoeten. Deze hulpmiddelen zijn vrij te verkrijgen bij de drogisterij. 

Oorzaken van stinkende schoenen

Het is handig om te achterhalen waardoor je last hebt van stinkende schoenen. Maak je bijvoorbeeld vaak lange wandelingen of je heb je simpelweg niet goed genoeg ventilerende schoenen, dan is het probleem makkelijk te achterhalen. Ook kunnen sokken de boosdoeners zijn. Zo nemen sokken van Nylon bijvoorbeeld minder goed vocht tot zich dan sokken van wol of katoen. Een andere oorzaak is dat je overmatig zweet produceert, wat leidt tot natte of vochtige voeten. Gelukkig lees je op onze website meerdere bruikbare tips hoe je van zweetvoeten kunt afkomen.


15 tips om stinkende schoenen te verhelpen

Zweetvoeten zijn dus vaak de oorzaak van stinkende voeten en het voorkomen hiervan is niet altijd genoeg. Wanneer je schoenen langere tijd draagt, beginnen ze vanzelf minder prettig te ruiken. Daarom hebben wij hieronder 15 stinkende schoenen tips op een rij gezet. Mochten er handige tips ontbreken, dan horen wij dat graag via een reactie onderaan de pagina.


Tip 1: Je schoenen laten luchten

De eerste tip tegen stinkende schoenen die we je willen meegeven is om je schoenen te laten luchten. Dit is waarschijnlijk een inkopper, maar het is methode die niet door iedereen wordt gedaan. Door je schoenen in het zonlicht te zetten, worden de bacteriën die zweetvoeten en nare geurtjes veroorzaken gedood. Let er wel op dat je voordat je de schoenen buiten in het zonnetje zet de binnenzolen eruit haalt.


Tip 2: Stinkende schoenen wassen in de wasmachine

Helaas is deze tip niet mogelijk bij alle schoenen. Schoenen van de materialen leer, suède of nubuck staan erg mooi, maar kun je beter niet in de wasmachine doen. Voor deze schoenen kun je beter één van de andere tips uitproberen. 

Zijn jouw schoenen gemaakt van andere materialen? Dan kunnen ze vaak wel gewassen worden, maar moet je eerst wel het een en ander doen voordat je met het wassen begint. Zo raden we je aan om eerst je schoenen zelf een beetje schoon te maken. Verwijder met een borsteltje zand, modder en andere vuiligheden. Vervolgens stop je jouw schoenen in een waszak of kussensloop en maak je deze vast met een veiligheidsspeld of elastiek. Plaats vervolgens de zak in de wasmachine en laat enkele handdoeken meedraaien op 30 graden als bescherming van de wasmachine. Ben je klaar met de was? Leg je schoenen als laatst ergens te drogen, het liefst buiten directe zonlicht. Zonlicht kan namelijk de kleur aantasten.


Tip 3: Stinkende schoenen in de vriezer

Bij tip 2 kon je al lezen dat niet alle schoenen in de wasmachine kunnen. Een goede manier om stinkende schoenen te verhelpen is door ze in de vriezer te plaatsen. De bacteriën worden namelijk gedood op extreem warme en koude temperaturen. Door je stinkende schoenen in een plastic zak voor minimaal 24 uur in een vriezer te stoppen, ben je binnen een mum van tijd verlost van de onaangename geur. 

Mocht je toch niet het gewenste resultaat hebben bereikt? Dan kun je natuurlijk ook deze tip combineren met één van de andere tips tegen stinkende schoenen.


Tip 4: Baking soda bij stinkende schoenen

Baking soda is een wondermiddel. Naast dat het zweetvoeten voorkomt of verhelpt, zorgt het er ook voor dat je schoenen weer lekker ruiken. Het absorbeert namelijk vieze geurtjes. Daarom adviseren we om aan de binnenkant van je schoenen een kleine hoeveelheid baking soda aan te brengen en je schoenen een nachtje te laten rusten.  Zuig de baking soda er weer uit als je de volgende dag de schoenen weer aan gaat trekken.


Tip 5: Verwijder vieze luchtjes met koffiepads

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar koffiepads kunnen de vieze geur uit je schoenen verwijderen. Voordat je na bed gaat leg je ongebruikte (uiteraard) koffiepads in je schoenen. De koffiepads zullen vervolgens het vocht en geurtjes tot zich nemen. Ook theezakjes hebben een positieve werking, maar hier lees je meer over bij tip 10.


Tip 6: Verhelp stinkende schoenen met azijn

Vreemd dat een middel dat zelf niet lekker ruikt de stinkende geur van je schoenen weg kan nemen. Je moet natuurlijk ook niet azijn in je schoenen gieten. Meng paar eetlepels azijn en wat afwasmiddel in een kopje water. Het afwasmiddel zorgt dat je de geur van azijn niet zult ruiken. Vervolgens giet je het mengsel van water, azijn en afwasmiddel in je schoenen en laat je dit een nachtje weken.


Tip 7: Het gebruik van kattenbakkorrels

Je leest het goed. Kattenbakkorrels kunnen vervelende geurtjes uit je schoenen laten verwijderen. Voordat je nu een schep kattenbakkorrels in je schoen begint te strooien, zo werkt het niet. Gebruik een panty of een sok en vul deze met kattenbakkorrels. Leg deze vervolgens een nachtje in je schoen. Je zult merken dat de volgende ochtend de geur een stuk minder is geworden en door dit meerdere nachten achter elkaar te doen verdwijnt de onaangename geur volledig. 


Tip 8: Vervang je inlegzolen 

Een andere tip tegen stinkende schoenen is door je inlegzolen te vervangen. Geef de voorkeur aan leren zooltjes. Deze zijn namelijk het best bestand tegen zweet en werken daarnaast ook pijnverlagend en comfortverhogend.


Tip 9: Laat je schoenen lekker ruiken met schoenen deo  

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om schoenendeodorant te gebruiken om van je stinkende schoenen af te komen. Hiermee weet je gegarandeerd dat het je schoenen weer lekker laten ruiken. Met de geurverdrijvende spray, ook wel bekend als schoenenspray, verwijder je vieze luchtjes en doodt je schimmels en bacteriën. Zeker voor op lange termijn vinden wij dit één van de betere opties. Veel van de andere tips tegen stinkende schoenen uit de lijst vergt toch enige tijd en om dit maanden lang te doen is ook niet ideaal. Dagelijks je schoenen inspuiten nadat je je schoenen hebt uitgedaan is een kleine moeite.   


Tip 10: Verwijder vieze geuren met theezakjes 

Hierboven gaven wel aan dat ‘s nachts koffiepads in je schoenen te plaatsen een goede manier is om van stinkschoenen af te komen. Naast koffiepads heeft theezakjes dezelfde werking. De vervelende geurtjes en het vocht wordt geabsorbeerd. Hierdoor heb je de volgende ochtend geen last meer van stinkende schoenen.


Tip 11: Gebruik rijst om je schoenen lekker te laten ruiken

Een andere oplossing voor stinkende schoenen is om rijst te gebruiken. Wanneer je je mobiel in het water laat valen heb je misschien weleens gelezen om deze in een bak rijst te leggen. Rijst neemt vocht op en bacteriën houden nu eenmaal van vochtige of natte plekken. Door een handje ongekookte rijst in je schoenen te leggen en dit voor een nacht te laten liggen, zul je merken dat de vocht en de stinkende geur de volgende ochtend zijn verdwenen. Als laatst moet je natuurlijk wel de rijstkorrels de volgende dag eruit halen.


Tip 12: Strooi ‘s avonds talkpoeder in je schoenen

Net als rijst en meerdere andere middelen heeft ook talkpoeder een absorberende werking. Je kunt er dus ook voor kiezen om voor het slapen een beetje talkpoeder in je stinkende schoenen te strooien. De volgende ochtend krijg je er droge en geurloze schoenen voor terug. Ook voor het voorkomen van stinkende schoenen is talkpoeder geschikt. Het zorgt  er namelijk voor dat je minder gaat zweten. Daarom kunnen we talkpoeder ook aanraden wanneer je geen last meer hebt van slecht ruikende schoenen.


Tip 13: Draag de juiste sokken

Ook sokken kunnen er voor zorgen dat men meer of juist minder gaan zweten. Bepaalde sokken nemen namelijk beter vocht tot zich op dan andere sokken. Zo adviseren wij om sokken van katoen of wol te dragen.


Tip 14: Controleer je voeten op eelt

Wanneer je dit artikel volledig hebt gelezen weet je dat bacteriën afkomen op vocht en je daarom dit zo veel mogelijk moet vermijden. Zorg dus voor droge voeten en schoenen. Eelt staat er bekend om dat het veel vocht tot zich neemt. Daarom is het belangrijk om je voeten hierop te controleren en eventueel het eelt te verwijderen of te laten verwijderen.


Tip 15: Koop nieuwe schoenen

Heb je alle bovenstaande tips tegen zweetvoeten geprobeerd en kom je maar niet van je stinkende schoenen af? Dan kun je ook besluiten om nieuwe schoenen aan te schaffen. Heb je bijvoorbeeld dezelfde sport- of wandelschoenen al voor een hele lange tijd? Eens raken ze op en dan valt er helaas niets meer aan te doen.


Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel manieren om stinkende schoenen tegen te gaan. Er zijn genoeg huis-, tuin- en keukenoplossing en daarnaast kun je ook besluiten om je oplossing bij de drogisterij te zoeken. Wij wensen je in ieder geval veel succes en hopen dat je stinkende schoenen snel tot het verleden behoren.

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.