Alles over voetzorg bij de ziekte van Parkinson

Alles over voetzorg bij de ziekte van Parkinson

Parkinson is een chronische ziekte die vooral voor de oudere generatie voor veel problemen zorgt. In Nederland hebben momenteel ongeveer 10.000 mensen met Parkinson te maken. Vooral lopen en bewegen in het algemeen gaat vaak steeds moeilijker. Gelukkig is er tegenwoordig veel goede hulp. Lees hieronder alles over voetzorg bij Parkinson.

Symptomen van Parkinson

Mensen met Parkinson hebben last van symptomen zoals trillende handen, armen en benen. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk opstaan uit een stoel. Patiënten hebben last van stijve spieren en daarbovenop komt vaak ook nog dat ze vaak moeite hebben met het starten van bewegingen.

Meestal begint het aan één kant van het lichaam. Maar na een tijdje krijgen ze er aan beide kanten last van.

Lopen is voor veel Parkinsonpatiënten moeilijk. Het lichaam werkt niet goed mee. Elke stap zetten kost moeite. Ook de balans wordt slechter. Daardoor is de kans op vallen groter. Dat is vervelend en kan ook gevaarlijk zijn. Mensen met Parkinson zijn vaak angstig om te vallen. Hierdoor durven ze soms de deur niet meer uit. Op de website van Verder Met Parkinson vind je meer informatie over omgaan met deze ziekte.

Hou de voeten goed in de gaten

Gelukkig zijn er manieren om lopen makkelijker te maken. Goed zorgen voor de voeten is belangrijk. De voeten zijn de basis om te kunnen lopen. Een podotherapeut geeft advies over schoenen, steunzolen en handige oefeningen. Hij let vooral op de stand van de voeten en de manier van lopen. Een orthopedisch schoenmaker geeft advies bij het samenstellen van de beste schoenen zodat de patiënt meer wordt ondersteund. Dit geeft de patiënt meer stabiliteit. De juiste schoenen zorgen ervoor dat drukplekken en blaren door een verkeerde loophouding worden voorkomen.

voetzorg bij Parkinson

Hulp voor behoud van levenskwaliteit

Regelmatige oefening en in beweging blijven de meest effectieve remedie. Dit houdt de spieren en gewrichten namelijk sterk en soepel. Fysiotherapie en training zorgen voor een stevige houding en een verbeterde balans. Ook kunnen de patiënten aanspraak maken op hulpmiddelen zoals een rollator of rolstoel.

Met de juiste zorg en hulpmiddelen is er dus nog best wat mogelijk. Parkinson hoeft geen reden te zijn om stil te gaan zitten. Blijf actief binnen uw mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld elke dag een blokje om met de rollator of doe oefeningen thuis.

Gevolg en oplossing

Parkinson zorgt voor problemen met lopen en bewegen. Goede voetzorg en aangepaste schoenen geven ondersteuning en stabiliteit. Ook hulpmiddelen zoals een rollator kunnen helpen. Zo worden Parkinsonpatiënten op allerlei manieren geholpen om zo actief mogelijk te blijven.

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.