De meestvoorkomende oorzaken van zweetvoeten

De meestvoorkomende oorzaken van zweetvoeten

Wat zijn de oorzaken van zweetvoeten?

Zweetvoeten is een veelvoorkomend probleem en we hebben er allemaal weleens last van. Bijvoorbeeld bij warm weer of wanneer je voor lange tijd warme schoenen draagt zonder onvoldoende ventilatie. Hier is niets vreemds aan, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van zweetvoeten tijdens andere momenten. Bijvoorbeeld wanneer je rustig in bed ligt of tijdens het verrichten van huishoudelijk taken. Mocht dit het geval zijn, dan adviseren we je om hier iets aan te doen. Op onze website geven we meerdere tips tegen zweetvoeten en middelen die het zweten kunnen verhelpen of voorkomen.

Wat zijn de symptomen van zweetvoeten?

Zweetvoeten, ook wel bekend als hyperhidrosis, kun je herkennen aan verschillende symptomen. Zo is onaangename geur, overmatige transpiratie en vochtige voeten enkele van de meest voorkomende symptomen. Ook kunnen een rimpelige en bleke huid en een branderig en/of prikkend gevoel aan de voeten er op duiden dat je last hebt van hyperhidrosis.

Complicaties van zweetvoeten

Wanneer je last hebt van zweetvoeten kan dit ook opvallen in jouw omgeving. Door de sterke geur kunnen andere mensen zich hier aan storen en voor onprettige situaties zorgen. Daarom generen sommige mensen met zweetvoeten zich hiervoor. Dit kan in sommige gevallen leiden tot sociale of psychische problemen. Hierbij kun je denken aan onzekerheid en sociaal isolement. Zweetvoeten kan daarnaast ook andere problemen veroorzaken. Zo kan het voetinfecties zoals voetschimmel als gevolg hebben. Dit komt namelijk omdat een verhoogd vochtigheid bacteriën aantrekken. 

De oorzaken van zweetvoeten op een rij

Overmatig zweten komt bij de meeste mensen voor op de handpalmen, oksels, voetzolen en de hoofdhuid. Overmatig zweten kan bij iedereen voorkomen en hieronder delen wij de meest voorkomende oorzaken van zweetvoeten.


Warmte

Warmte is één van de oorzaken van zweetvoeten. Hiermee bedoelen we zowel een hoge lichaamstemperatuur (koorts) als de warmte in de omgeving. In extreme gevallen kan dit een zonnesteek als gevolg hebben. De eccriene klieren raken dan uitgeput en kunnen geen zweet meer produceren.


Overgewicht

Het is bekend dat mensen met overgewicht of obesitas doorgaans meer zweten dan mensen met een gezonder lichaamsgewicht. 


Gekruid eten

Ook gekruid eten kan een oorzaak zijn van overmatig zweten. Echter, dit zal zelden gaan om zweetvoeten, maar eerder op het hoofd of in de nek. Dit zal dus in de meeste gevallen niet de oorzaak zijn van je zweetvoeten.


Verkeerde sokken

Ook kunnen sokken een rol spelen bij het produceren van overmatig zweet. Zo staan Nylon sokken erom bekend dat ze minder goed vocht tot zich kunnen nemen. Daarom raden we aan om te kiezen voor sokken van wol of katoen. Ook badstof neemt makkelijk vocht tot zich. Dit is belangrijk want vocht is namelijk een broedplaats voor bacteriën. 


Lichamelijke inspanningen

Bij intensief sporten of lichamelijk inspanningen bestaat de kans op zweetvoeten. Mocht je enkel last hebben van zweetvoeten bij het sporten of bij zware lichamelijk inspanningen, dan is er weinig aan de hand en hoef je je niet al te druk te maken. Je weet immers wat de oorzaak van je zweetvoeten zijn.


Schade aan het sympathische zenuwen 

Sympathische zenuwen zijn zenuwen die betrokken zijn bij stressreacties. Schade hieraan kan te wijten zijn aan medische aandoeningen of een trauma. Door de schade kan het voorkomen dat je overmatig begint te zweten. In dit geval adviseren we je om langs te gaan bij je huisarts voor een deskundig advies.


Stress en emoties

Een andere boosdoener van zweetvoeten kan emotionele stress of angst zijn. Dit komt doordat emotionele stress of angst de vecht-vluchtreactie in gang zet, met als gevolg dat je meer gaat zweten.


Bepaalde aandoeningen

Ook bepaalde aandoeningen kunnen zweetvoeten of overmatig zweten op andere plekken als gevolg hebben. Dit is niet altijd het geval, maar mensen met de volgende aandoeningen hebben soms ook last van overmatig zweten: diabetes, leukemie, tuberculose, lymfoom, endocarditis, gegeneraliseerde angststoornis en een overactieve schildklier.


Schoeisel

Met een goede schoeisel verminder je zweetvoeten en sommige schoeisel kunnen de hoeveelheid zweet die je produceert juist vergroten. Kies daarom altijd voor schoenen die goed ventileren. Dit zijn schoenen van leer en open schoenen, zoals slippers en sandalen. Schoenen van synthetische materialen ventileren het minst goed.


Werkzaamheden waarbij je veel staat

Werkzaamheden waarbij je veel moet staan kunnen de kans op zweetvoeten verhogen. Hier kun je waarschijnlijk weinig aan doen, want het heeft hoogstwaarschijnlijk met je werk te maken. Echter, er zijn wel genoeg manieren om in deze situatie het zweten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde middelen, zoals crèmes of poeder. Ook de juiste sokken en schoenzolen kunnen een positief effect hebben. 


Medicijnen

Ook bepaalde medicijnen kunnen overmatig zweten als bijwerking hebben. Zo staan sommige antidepressiva erom bekend dat ze zweetvoeten en overmatig zweten op andere lichaamsdelen als gevolgen hebben.

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.