Wat als je ineens last van zweetvoeten hebt?

Wat als je ineens last van zweetvoeten hebt?

Je hebt er nog nooit van je hele leven last van gehad, maar ineens doe je je schoenen uit na een dag werken en ruik je je eigen voeten. Niet zo fijn! Niemand houdt van zweetvoeten en als je ineens last van zweetvoeten hebt dan kun je je afvragen hoe dit zo opeens kan.

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je ineens last van zweetvoeten hebt. Deze oorzaken kunnen heel goed tijdelijk zijn. Hierbij kun je denken aan medicijngebruik, het eten van flink gekruid eten en zelfs stress kan zorgen voor zweetvoeten.

Waar kun je ineens zweetvoeten van krijgen en wat kun je hiertegen doen? Je leest het hieronder.

Ineens last van zweetvoeten

Ook als je nog nooit van je leven last hebt gehad van zweetvoeten dan kan het een keer voorkomen. Je doet je schoenen of zelfs je sandalen uit en je denkt huh, wat ruik ik nu? Heb ik nu ineens last van zweetvoeten? Dat kan! Ook als je nooit eerder zweetvoeten hebt gehad.

Zweet op zich heeft geen geur trouwens. Je kunt het pas ruiken als het zweet niet kan verdampen en dus op de huid achterblijft. Huid bacteriën breken het zweet dan af, waardoor je de karakteristieke zweetgeur zult ruiken.

zweetvoeten door warmte

Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat je opeens last krijgt van zweetvoeten. Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende redenen:

  • Warmte – Dit geldt voor zowel lichaamstemperatuur als omgevingstemperatuur.
  • Emoties en stress- Bij bijvoorbeeld angst, ga je meer zweten. Ook aan je voeten.
  • Lichamelijke inspanning – Denk aan intensieve sport en aan een broeierige omgeving.
  • Schoeisel – Slecht ademende schoenen kunnen voor zweetvoeten zorgen.
  • Medicatie – Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je overmatig gaat zweten. Denk aan medicatie zoals anti-depressiva.
  • Aandoeningen – Sommige aandoeningen kunnen voor zweetvoeten zorgen. Denk aan leukemie, een overactieve schildklier en meer.

Deze bovengenoemde redenen kunnen er dus voor zorgen dat je opeens last van zweetvoeten hebt. Aan sommige van de genoemde redenen kun je zelf weinig tot niks doen. Als je sowieso al veel transpireert dan is het alleen maar logisch dat je ook uit je voeten zweet.

Houd je zweetvoeten echter wel in de gaten, hier kunnen ook complicaties uit voortkomen.

Stress veroorzaakt zweetvoeten

Overmatige zweetvoeten en complicaties

Als je altijd last van zweet- of stinkvoeten hebt, dan kun je je hiervoor schamen. Als je hier niks aan doet dan kan dit uiteindelijk leiden tot sociale problematiek of zelfs psychische problematiek. Denk aan jongeren die sociale contacten vermijden uit schaamte.

Ook kan overmatig zweten van de voeten, de kans vergroten op voetinfecties, denk aan voetschimmel bijvoorbeeld. Bij mensen die al bestaande aandoeningen hebben die een gevaar voor de voeten kunnen vormen, zoals diabetes, kunnen de overmatige zweetvoeten het risico op voetinfecties nog meer verhogen. Onbehandeld kunnen deze lijden tot erge huidinfecties en dergelijke.

Overmatige zweetvoeten kunnen er ook toe leiden dat je last krijgt van putjeszolen. Je hebt dan letterlijk putjes op de zolen van je voeten door alle overmatige en aanhoudende vocht.

Overmatige zweetvoeten

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.