De behandelingen tegen zweetvoeten

De behandelingen tegen zweetvoeten

Wat zijn de verschillende behandelingen tegen zweetvoeten?

Iedereen zweet bij hoge temperatuur of intensief sporten. Dit is alleen maar goed, want het is een reactie om oververhitting van het lichaam tegen te gaan. Sommige mensen zweten voornamelijk onder de oksels, op de rug of de voeten. Het nadeel van de voeten is dat deze gesloten zijn en daarom minder ventileren dan de andere lichaamsdelen. Wanneer je zweet na het sporten of bij warm weer, is er niets aan de hand. Echter, wanneer je last hebt van zweetvoeten op andere momenten, dan kan dat voor onaangename situaties zorgen en raden we je aan om daar iets aan te doen. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn, omdat je op deze pagina terecht bent gekomen. Gelukkig zijn er meerdere manieren hoe je zweetvoeten kunt verminderen of verhelpen. Zo hebben wij hier meerdere crèmes, schoenen deodorants, balsem en andere hulpmiddelen op een rij gezet. Hieronder lees je ook wat voor andere behandelingen tegen zweetvoeten mogelijk zijn.    


Zweetvoeten behandelen met Botox

De eerste behandeling tegen zweetvoeten die we willen toelichten is botulinetoxine, ook wel bekend onder de naam Botox. Dit is een succesvolle en relatief bekende manier om overtollig zweten tegen te gaan. Echter, deze methode kent wel enige nadelen. Bij botulinetoxine worden door kleine botox injecties de signalen die zweetklieren aanzetten tot transpiratievocht geblokkeerd. Erg handig dus, maar helaas is dit een tijdelijke oplossing. De botulinetoxine is na drie maanden uit het lichaam en daarom wordt het signaal die de zweetklieren aanzetten niet meer verstoord. Na de drie maanden heb je in sommige gevallen wel nog enkele maanden profijt van de behandeling. Zo merk je doorgaans drie tot zes maanden profijt van de behandeling en is daarna het zweetproductie terug op het oude niveau.     

Wat zijn de voordelen van Botox tegen overmatig zweten?

De Botox behandeling werkt minimaal drie tot zes maanden. In deze periode heb je er dus geen omkijken naar. Ook is een voordeel dat hoe vaker je een vervolgbehandeling ondergaat, hoe langer het na-effect zal duren.

Wat zijn de nadelen van Botox tegen overmatig zweten?

Het grootste nadeel is dat het voornamelijk bij oksels werkt en minder goed bij zweethanden en zweetvoeten. Een ander nadeel is natuurlijk dat het een tijdelijke oplossing is. Verder ben je toch elke keer tussen de 550 en 650 euro per behandeling kwijt. Dit zou op jaarbasis ongeveer 1100 euro zijn. Mocht je tweemaal per jaar een behandeling ondergaan.

Middeltjes tegen zweetvoeten

Er zijn verschillende middelen die vrij te verkrijgen zijn bij de drogisterij.  Denk hierbij aan cremes, balsem, poeder etc. Mochten deze niet helpen, dan kun je naar de arts en wordt er bij aanhoudende klachten een oplossing of medicatie gegeven die het zweten onderdrukt. Dit zal in de meeste gevallen het overmatig zweten verhelpen.

Zweetvoeten behandelen met stroom

Deze behandeling stamt uit de jaren zestig en is bekend onder de naam leidingwater- iontoforese therapie. De behandeling werkt met behulp van elektrische stroom. De stroom (ongeveer 10 volt) wordt geleid door water. Bij deze methode plaats je jouw voeten of andere lichaamsdelen, zoals handen in het water en zal het zweten afnemen door elektrische schokjes. 

Let er wel op dat ook deze methode niet blijvend is en herhaling nodig is. 

Behandelen met een operatie

In zeer extreme gevallen, waarbij andere middelen en behandeling geen effect meer hebben is een operatie te overwegen, een thoracale sympathectomie. Tijdens deze operatie wordt de centrale sympathische zenuw uitgeschakeld via een scopie-ingreep. Meestal wordt dit enkel gedaan wanneer je ook op andere plekken last hebt van overmatig zweten.

Tips om zweetvoeten tegen te gaan

Naast de behandelingen hierboven zijn er genoeg dingen die je zelf thuis kunt proberen. Wij hebben een lijst opgesteld met 12 handige tips om zweetvoeten tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan het dragen van bepaalde sokken, kiezen voor goed ventilerende schoenen en het verwijderen van eelt.. In verreweg de meeste gevallen zullen deze tips zweetvoeten voorkomen en hoef je dus niet over te gaan op de behandelingen die we hierboven hebben vermeld. 

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.