Ineens heb je ze, zweetvoeten! 

Ineens heb je ze, zweetvoeten! 

Ook als je nooit eerder van je leven last hebt gehad van zweetvoeten, dan kan het een keer voorkomen. Je doet na een lange dag werk je schoenen uit en vraagt je af waar die geur vandaan komt. Waarschijnlijk denk je niet gelijk aan jezelf als je nooit zweetvoeten hebt. Toch kan het! 

Hoe ontstaan zweetvoeten ineens? Dit kan verschillende redenen hebben, maar de meest voor de hand liggende reden is toch dat je voeten gewoon niet goed hebben kunnen ademen. Misschien zijn je schoenen wat ouder en is het tijd voor nieuwe schoenen? Wat sokken betreft kun je het beste kiezen voor natuurlijk materiaal. 

Hoe ontstaan zweetvoeten en wat kun je eraan doen? 

Hoe ontstaan zweetvoeten 

Ons hele lichaam zit vol met zweetklieren. Deze zweetklieren zorgen ervoor dat wij bij hitte, niet overkoken. Ze scheiden namelijk vocht af om ons op die manier af te koelen. 

Deze zweetklieren zitten door je hele lijf en je kunt dus ook uit je hele lichaam zweten. Een uitzondering hierop zijn de lippen, nagels en oren. De lippen en nagels hebben geen zweetklieren en ondanks dat de oren er wel een paar hebben, zweet je eigenlijk nooit uit je oren. 

De handen en de voeten hebben de meeste zweetklieren. Vandaar dus zweetvoeten en klamme handjes bijvoorbeeld. 

De voeten in dit geval, zitten de hele dag opgesloten en krijgen behoorlijk wat te verduren. Het is dan eigenlijk ook niet gek dat je zweterige voeten hebt. Zweet op zich ruikt niet. Als er bacteriën in actie moeten komen om het zweet af te voeren, omdat het zweet niet kan verdampen, dan komen er afvalstoffen zoals boterzuur vrij en dit ruikt niet prettig. 

Zweetvoeten bij sport

Kun je ineens last van zweetvoeten krijgen? 

We hebben de vraag; Hoe ontstaan zweetvoeten net met je behandeld. Je kunt dus ineens last krijgen van zweetvoeten, als je bijvoorbeeld opeens meer transpireert. Dit kan komen door intensief sporten, maar ook bepaalde emoties brengen een zweetreactie met zich mee. 
Als je ineens last van zweetvoeten hebt dan ligt de reden vaak erg voor de hand. Je draagt oude schoenen waarin bacteriën de overhand hebben gekregen, of je draagt slecht ademende schoenen en sokken. Om dit te voorkomen, kun je je schoenen het beste niet dagelijks dragen. Koop meerdere paren, zodat je je schoenen ook eens een dag rust kunt geven. 

wat te doen tegen zweetvoeten

Er zijn ook bepaalde medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je ineens (meer) last krijgt van zweetvoeten. Hierbij kun je denken aan een slecht functionerende schildklier en suikerziekte. Zweetvoeten kunnen ook erfelijk zijn. Als je erg veel last hebt van zweetvoeten, dan heeft dit een medische term: Hyperhidrosis. Deze ‘aandoening kan erfelijk zijn. 

Last van stress kan de kans op zweetvoeten tijdelijk vergroten, maar ook bepaalde tijdelijke medicatie kan bijdragen aan het opeens krijgen van zweetvoeten. 

Er zijn enorm veel redenen die ertoe kunnen leiden dat je opeens last krijgt van zweetvoeten. Als je er opeens overmatig last van hebt, dan kun je hier gerust mee naar je huisarts voor advies. 

Organische sokken

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.