12 handige tips tegen zweetvoeten

12 handige tips tegen zweetvoeten

Wat helpt tegen zweetvoeten? De 12 beste tips tegen zweetvoeten

Zweetvoeten is zeer onprettig en heeft een onaangename geur als gevolg. De oorzaak hiervan kun je ook op onze website lezen, maar in dit artikel lees je 12 handige tips om zweetvoeten te verhelpen. Door dagelijks onderstaande tips toe te passen, ben je in een mum van tijd verlost van zweetvoeten. Ook wanneer je geen last meer hebt van zweetvoeten, is het verstandig om onderstaande tips toe te blijven passen. Hiermee voorkom je dat de zweetvoeten en de bijbehorende onaangename geur in de toekomst weer terugkomen. 

Tip 1: Regelmatig je voeten wassen

De eerste tips tegen zweetvoeten die we je willen meegeven is om regelmatig je voeten te wassen. Hierdoor dood je de bacteriën die nare geuren veroorzaken. Wij raden aan om dit minimaal één keer, maar het liefst twee keer per dag te doen. Je kunt dit doen met enkel lauw warm water, maar eventueel kun je ook een milde zeep of een speciale zeep tegen zweetvoeten gebruiken.

Belangrijk is dat je na het wassen je voeten goed afdroogt. Met natte voeten je schoenen instappen kan een averechts effect hebben.


Tip 2: Kies voor goed ventilerende schoenen

Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger voor zweetvoeten. Een andere manier om dit te voorkomen of te minimaliseren is door het dragen van ventilerende schoenen. Voor wie last heeft van zweetvoeten zijn leren schoenen de beste optie. Dit komt doordat leer vocht het best kan absorberen. Verder kun je ook kiezen voor open schoenen, zoals slippers en sandalen. Deze ventileren uiteraard ook erg goed.

Schoenen die je het beste kunt vermijden zijn schoenen van synthetisch materialen. Synthetisch materialen kunnen vocht namelijk minder snel afvoeren. Hierdoor krijg je sneller natte voeten, met als gevolg dat je bacteriën aantrekt. 


Tip 3: Verwen je voeten met een voetenbad

De derde tip tegen zweetvoeten is het nemen van een voetenbad. Je voeten worden hier lekker zacht van, maar wanneer je het water mengt met de juiste ingrediënten, dood je ook nog eens de bacteriën. 

Er zijn verschillende ingrediënten die de bacteriën doden en zweetvoeten verhelpen of voorkomen. Zo werkt zowel mondwater als azijn erg goed. Meng het mondwater of azijn met warm water en laat je voeten ongeveer een kwartiertje in het voetenbad weken, zodat het mengsel kan worden opgenomen door de voeten. Het nadeel van azijn is dat het minder lekker ruikt als mondwater, maar mondwater kan daarentegen gaan bijten wanneer je wondjes hebt. Je kunt zelf het beste beslissen wat jouw voorkeur heeft. Je kunt het uiteraard ook allebei proberen en na afloop kijken wat het beste aanvoelt. Verder kan thee ook een positief effect hebben. Door drie a vier zakjes zwarte thee bij warm water toe te voegen en je voeten hierna circa twintig minuten in te weken, kun je ook van je zweetvoeten afkomen.

Weet wel dat dit een oplossing is voor lange termijn. Na één voetenbadje zul je niet direct een verschil merken, maar door dit dagelijks of om de dag te doen, zul je na enkele weken wel het gewenste resultaat behalen. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend lekker na een dag hard werken, dus waarom zou je het niet doen?


Tip 4: Loop binnenhuis zo min mogelijk op schoenen

Veel mensen lopen thuis ook op schoenen. Hierdoor geef je jouw voeten minder de mogelijkheid om te kunnen ademen. Daarom adviseren we om wanneer je thuis bent je schoenen uit te trekken. Eventueel kun je wel op open schoenen lopen, zoals slippers of sandalen.


Tip 5: De juiste sokken dragen

Het dragen van de juiste sokken is ook een goede manier of zweetvoeten te voorkomen of verhelpen. Wij raden aan om sokken te dragen die gemaakt zijn van katoen of wol. Katoen en wol staan er namelijk om bekend dat ze beter vocht tot zich nemen. Net als met schoenen moet je sokken vermijden die gemaakt zijn van synthetische materialen. Deze materialen nemen minder vocht op en daardoor is de kans op het aantrekken van bacteriën alleen maar groter. 

Naast eerder genoemde materialen, staat ook badstof erom bekend dat het gemakkelijk vocht opneemt. Je kunt dus ook kiezen om sokken van badstof te dragen.


Tip 6: Overtollig eelt verwijderen

Een andere tip tegen zweetvoeten is om overtollig eelt te verwijderen. Naast dat het erg vervelend is, kan het ook zweetvoeten als gevolg hebben. De reden hiervoor is dat eelt veel vocht opneemt. En zoals je hierboven meerdere keren hebt kunnen lezen is de kans op zweetvoeten groter bij natte of vochtige voeten. 


Tip 7: Haal een middel bij de drogisterij tegen zweetvoeten

Er bestaan genoeg middelen die vrij te verkrijgen zijn bij de drogisterij. Door te voorkomen dat je voeten vochtig raken, verklein je de kans op stinkende voeten. Door bijvoorbeeld talkpoeder ‘s ochtends in je sokken te strooien, wordt het vocht geabsorbeerd en blijven je voeten droger. Verder heb je verschillende crèmes die hier tegen kunnen helpen en kunnen schoenen deodorants bijdragen aan het verminderen van stinkende geuren. Ook gaan schoenen deodorants overmatig transpiratie tegen.

Hier hebben wij een lijst opgesteld met goede hulpmiddelen tegen zweetvoeten. Zo lees je hier wat de beste schoenen deodorants, crèmes en andere middeltjes zijn.   


Tip 8: Bacteriën doden op hoge temperatuur

Bacteriën houden niet van extreme kou of warmte en daarom is dit ook de beste manier om bacteriën tegen te gaan. En dan voornamelijk hoge temperaturen hebben een positief effect op de bestrijding van zweetvoeten en stinkende geuren. Daarom raden we aan om sokken en/of schoenen een keer op 75 graden Celsius of hoger te wassen, mits de materialen het toelaten uiteraard. Boven deze temperatuur worden de bacteriën namelijk gedood.


Tip 9: Laat je schoenen goed drogen

Verder is het belangrijk dat je schoenen de kans krijgen om goed door te drogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door verschillende schoenen tegen elkaar af te drogen, maar ook kan een droogapparaat hierbij helpen. Een andere optie is om na het dragen van je schoenen theezakjes of koffiepads in de schoenen te leggen. Koffiepads en theezakjes staan er namelijk om bekend dat ze vocht tot zich nemen. 


Tip 10: Elke dag schone sokken aantrekken

We komen aan het einde van de lijst met handige tips tegen zweetvoeten, maar niet voordat we de volgende tip toelichten. Hierboven las je al dat je het beste sokken kunt dragen van katoen of wol. Deze nemen namelijk beter vocht op. Ook elke dag schone sokken aantrekken voorkomt dat je het de bacteriën onnodig makkelijk maakt. Wanneer je sokken meerdere dagen achter elkaar aantrekt, creëer je het milieu waar bacteriën zich prettig bij voelen. 


Tip 11: Gebruik deodorant voor je schoenen

Een hulpmiddel wat goed helpt om stinkende voeten tegen te gaan zijn schoenen deodorants of desinfectiesprays. Schoenen deodorants is verkrijgbaar bij apotheken, speciale schoenenzaken en drogisterijen. Naast dat de deodorant ervoor zorgt dat je schoenen en voeten lekker gaan ruiken, verminderd het ook transpiratie. 


Tip 12: Hulp zoeken bij je huisarts of een specialist

Hebben de bovenstaande 11 tips tegen zweetvoeten geen positief resultaat opgeleverd? Dan zit er maar één ding op, namelijk hulp zoeken bij een huisarts, specialist of pedicure. Hier kun je deskundig advies krijgen en hoogstwaarschijnlijk hulp krijgen om van je zweetvoeten af te komen.

Wanneer naar de huisarts?

Welke tips tegen zweetvoeten hierboven wel en niet helpen is per persoon verschillend en wat voor de één wel werkt kan bij een ander geen effect hebben. Het is daarom een kwestie van uitproberen wat werkt. We gaven het bij tip 12 al aan, maar mocht geen van bovenstaande opties de zweetvoeten verhelpen of verminderen, dan kun je een bezoek brengen aan de huisarts. De huisarts kan je dan eventueel naar een dermatoloog doorverwijzen. Een dermatoloog stelt vast waardoor je niet van je zweetvoeten af kunt komen en bekijkt wat de beste behandeling voor jou is.

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.