Hoe ontstaan zweetvoeten? 

Hoe ontstaan zweetvoeten? 

Zweetvoeten zijn vervelend. Niemand wil graag met soppige voeten in zijn schoenen zitten. Het is niet fijn voor jou, maar ook niet echt gezond. Bovendien kan het nogal vooral nare geurtjes zorgen waar natuurlijk niemand op zit te wachten. 

Zweetvoeten komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vaker bij pubers dan ouderen. Bijna iedereen heeft wel eens last (gehad) van zweetvoeten. Zweten is dan ook heel normaal en de manier waarop jouw lichaam overmatige hitte kan afvoeren. 

Intensief sporten, of een warme zomerdag kan iedereen wel een keertje laten zweten. Sommige mensen hebben er echter vaker, of zelfs altijd last van. Hoe ontstaan zweetvoeten precies en wat kun je eraan doen? Je leest het hieronder. 

Hoe ontstaan zweetvoeten? 

Als de warmte- en vochthuishouding in het schoeisel niet optimaal is, krijg je zweetvoeten. De bacteriële huishouding van de voeten krijgt te maken met een disbalans die ervoor zorgen dat de voeten sneller gaan zweten. Hier komt ook de nare geur vandaan. 

Hiernaast zijn de voeten vaak gedurende de dag vochtig en koud. Door deze onnatuurlijke vochthuishouding zijn je voeten extra gevoelig voor klachten zoals nagel- en voetschimmel. 

Goede hygiëne van de voeten is essentieel. Was je voeten daarom elke dag met (koud) water en antibacteriële zeep. Vergeet niet goed tussen de tenen te wassen, maar ook vooral goed af te drogen! Probeer zoveel mogelijk sokken van natuurlijk materiaal te dragen en denk aan schoenen die kunnen ademen. 

het ontstaan van zweetvoeten

Oorzaken van zweetvoeten 

Iedereen kan wel eens last hebben van zweterige voeten. Hier komt niet altijd een nare geur bij kijken. De geur ontstaat pas als het zweet nergens heen kan. De bacteriën op je huid gaan het zweet afbreken. Fijn zou je denken, maar de afvalstoffen zorgen voor deze onaangename geur van zweetvoeten. Hoe ontstaan zweetvoeten dan toch, als je erg schoon bent? 

Er zijn verschillende redenen waarom voeten zweterig kunnen zijn. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan zijn toch wel slecht ademende sokken en schoenen. Ook kan het langdurig blijven dragen van dezelfde schoenen, of het niet wisselen van schoenen voor onaangename geuren zorgen. Persoonlijke hygiëne, of eigenlijk het gebrek hieraan, kan ook bijdragen aan onaangenaam ruikende voeten. 

Sommige ziekten kunnen ervoor zorgen dat je overmatig gaat zweten. Denk aan stofwisselingziekten of een schildklieraandoening. 

Stinkende schoenen

Zweetvoeten behandelen 

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van zweetvoeten, kun je een aantal dingen ondernemen. 

Het allerbelangrijkste hierbij is om de voeten droog en schoon te houden. Was de voeten elke dag goed maar sla ook zeker niet het afdrogen over. Als de voeten goed schoon en droog zijn kunnen ze behandeld worden met bijvoorbeeld talkpoeder

Luchtige schoenen dragen, en kies voor sokken van natuurlijk materiaal. Natuurlijk materiaal kan ademen, waardoor je voeten het zweet zelf makkelijker kwijt kunnen raken. Heb je echt veel last van zweetvoeten? Wissel dan een paar keer per dag je sokken en schoenen.  

Zorg ervoor dat je je sokken vaak verwisselt en deze ook goed wast tussendoor. Was de sokken nooit te koud en doe ze nooit nat al aan. 

Hoe behandel je zweetvoeten

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.