Maak kennis met de zweetklieren in je voeten

Maak kennis met de zweetklieren in je voeten

Zweten is heel normaal. Sterker nog, zweten is de manier waarop jouw lichaam, warmte kwijt kan. We zweten om onszelf op die manier af te koelen. We zweten dus eigenlijk als verdamping van de hitte. 

Als je hart sneller gaat kloppen, dan gaat de temperatuur van je lichaam ook stijgen. We zweten dan om te voorkomen dat we letterlijk gaan overkoken. 

We zweten dus als het warm is, tijdens het sporten maar ook bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat we gaan zweten. Denk aan angst, blijdschap of stress. Des te sneller je hart klopt, des te meer je zult zweten. 

Je kunt vanuit je hele lichaam zweten. Nou, bijna je hele lichaam dan, want zweetklieren zijn niet vinden in de lippen, nagels en oren. Je voeten hebben dus ook zeker zweetklieren, heel veel zelfs. 

Zweetklieren voeten 

Je hebt dus in je hele lichaam, zweetklieren. Deze zorgen ervoor dat we niet te heet worden en gaan overkoken. We kunnen dus eigenlijk over ons hele lichaam zweten. De meest bekende plekjes zijn de oksels, handen en voeten, voorhoofd snor en rug.  

De bekende zweetsnor kennen we allemaal wel. Dit zweet komt echter niet uit je lippen. Je kunt ook niet zweten uit je nagels, en de oren hebben dan wel een paar zweetklieren, maar worden eigenlijk niet echt gebruikt. 

De voeten daarentegen hebben zo’n 250.000 zweetklieren. Samen zijn zij verantwoordelijk voor plus minus een kwart liter vocht per dag. De handen en voeten hebben de meeste zweetklieren in ons lijf. De zweetklieren voeten en handen zorgen dus voor de bekende zweetvoeten en klamme handjes. 

Zweetklieren

Eccriene zweetklieren voeten 

Het echte werkt wordt gedaan door de eccriene zweetklieren voeten. Deze zijn betrokken bij het warmteregulatieproces en zijn verantwoordelijk voor het afscheiden van het vocht. 

Een volwassen persoon produceert behoorlijk wat zweet uit deze klieren. Dit zweet verdampt en houdt ons lichaam koel. 

Naast in de voeten, hebben we ook in onze handen deze eccriene zweetkliertjes. Deze hebben naast het reguleren van de warmte en het afscheiden van het vocht, nog een reden; Eccriene kliertjes zorgen er namelijk voor dat je een betere grip hebt. 

oplossing tegen zweetvoeten

Zweetklieren voeten 

Zweten is eigenlijk van levensbelang, dus het is maar goed dat iedereen zweet. Met zweet op zich is dan ook niks mis. Zweet stinkt namelijk helemaal niet als het je lijf uitkomt. Zweet gaat pas stinken als het niet kan verdampen. 

Er zijn verschillende tips en manieren om zweetvoeten te voorkomen of te verhelpen. Helpt niks echter meer, dan kun je je zweetklieren voeten ook laten behandelen. 

Ondanks dat zweten goed is, kun je last hebben van overmatig zweet en kun je hier gelukkig ook iets aan doen. Zo kun je kiezen om je voeten te laten behandelen met botox. Deze behandeling zorgt ervoor dat de zenuwen geen seintjes meer naar de zweetklieren sturen om te gaan zweten. Dit is een vrijwel pijnloze behandeling, waardoor je ongeveer tussen de 3 en de 6 maanden van je klachten af zult zijn. 

Behandeling zweetvoeten

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.