Ons hele lichaam zit bomvol met zweetklieren. Gelukkig maar, want deze zorgen ervoor dat wij bij hitte niet overkoken. Zweetklieren scheiden vocht af die ons lichaam afkoelt. Dit vocht op zich heeft geen geur. Toch kan zweet behoorlijk gaan ruiken en soms zelfs echt stinken.
De ene persoon transpireert meer de andere. Dit kan ook erfelijk aangelegd zijn.
Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, toch zweten mannen meer dan vrouwen. De zweetklieren zijn bij mannen namelijk actiever.
Zweten komt vaker voor bij jongvolwassenen dan bij ouderen en zelfs wat je eet en drinkt kan invloed hebben op hoeveel je zweet. Denk aan het drinken van koffie en het eten van kruidig eten bijvoorbeeld.
Wat is de oorzaak van zweetvoeten en waarom gaan ze stinken?
De oorzaak van zweetvoeten
Zoals hierboven al genoemd, zweet iedereen en dat is maar goed ook. De ene zweet alleen wat meer en sneller dan de ander, wat soms erg vervelend kan zijn.
In het geval van de voeten is het eigenlijk best logisch dat we allemaal wel eens zweetvoeten hebben. In de handen en de voeten zitten namelijk gemiddeld de meeste zweetklieren van ons lichaam. Zweet heeft dus een functie en ruikt in principe niet.
Als zweet op de huid blijft, dan gaan de bacteriën die op de huid aanwezig zijn aan het werk om dit af te voeren. Bij het afvoeren van het zweet komen er afvalstoffen vrij die erg onaangenaam ruiken en zorgen voor stinkvoeten.
De oorzaak van zweetvoeten kan heel breed zijn. Zo kun je hier dus gewoon aanleg voor hebben, je kunt zweetvoeten krijgen door slecht ademende schoenen of sokken en natuurlijk van hitte en intensief sporten.
Het is dus belangrijk om altijd goed ademend schoeisel te dragen. Kies, waar mogelijk, zoveel mogelijk voor sokken van natuurlijk materiaal zoals katoen of bamboe.
Als je niet per se veel transpireert, maar bijvoorbeeld waterdichte schoenen draagt, dan kun je alsnog last krijgen van zweetvoeten. Ademen is dus voor je voet erg belangrijk.
Symptomen van zweetvoeten
Zweetvoeten kun je herkennen aan een voor bijna iedereen bekende, vieze geur. Je voeten zijn constant vochtig en voelen warm of zelfs soms branderig aan. Je kunt ook bleke voeten hebben en een koud gevoel aan de voeten. Bij overmatige zweetvoeten kun je rimpelige voeten krijgen of zelfs last krijgen van putjes in de voetzolen.
Zweetvoeten kunnen voor verschillende complicaties zorgen. Zo kun je door overmatige productie van zweet op de voeten, sneller last krijgen van schimmels. Bovendien loop je het risico op een infectie als de voeten altijd vochtig zijn.
Oplossing voor zweetvoeten
De oorzaak van zweetvoeten en de symptomen hiervan hebben we besproken. Om zweetvoeten tegen te gaan is hygiëne van essentieel belang. Goed wassen, goed drogen(!), voetenbadjes en antibacteriële middeltjes tegen zweetvoeten kunnen verlichting bieden.
Het gebruik van poeders en sprays kan ook helpen om zweetvoeten te voorkomen.
Ontkom jij op geen enkele manier aan je zweetvoeten? Schroom dan niet om eens bij je huisarts om advies te vragen.
Laat een bericht achter