Hoe ontstaan zweetvoeten

Onze zweetklieren produceren vocht dat wordt uitgescheiden. Dit vocht noemen wij zweet. Zweten is belangrijk om onze lichaamstemperatuur constant te houden.
Bij warm weer, inspanning of bijvoorbeeld koorts kan het lichaam oververhit raken. Door te zweten, wordt de oppervlakte van de huid nat, waardoor deze af kan koelen. Te veel zweten kan echter belemmeringen met zich meebrengen, voornamelijk sociale. Bijvoorbeeld bij zweetvoeten, waarbij een penetrante geur kan vrijkomen.

Er zijn twee soorten zweetklieren. De eccriene klieren zijn verspreid over het lichaam en zorgen dat de lichaamstemperatuur op peil gehouden wordt.
De apocriene klieren bevinden zich in bepaalde delen van het lichaam, zoals de oksels en de voeten. Deze klieren zijn mede verantwoordelijk voor het verspreiden van zweetlucht. In principe is het zweet wat door deze klieren wordt geproduceerd geurloos.
De onaangename geur die vaak gepaard gaat met zweetvoeten, wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën gedijen goed in een warme, broeierige en vochtige omgeving. Daarnaast nestelen ze zich in oude huidcellen, die vaak aanwezig zijn op de voet, of bijvoorbeeld in schoenen. Deze bacteriën scheiden een penetrante geur af, die bij ons bekend staat als zweetvoeten lucht.