De geur die zweetvoeten kunnen verspreiden kan worden verholpen door de veroorzaker, de bacteriën, aan te pakken. Allereerst is een goede hygiëne belangrijk en is het verstandig om ervoor te zorgen dat de voeten ten alle tijden goed kunnen blijven ademen om hiermee de bacteriën zo min mogelijk kans te geven zich te ontwikkelen. De oude huidcellen waarin de bacteriën zich nestelen kunnen worden verwijderd door de voeten regelmatig te wassen.

Jodium is een desinfectiemiddel dat uitermate geschikt is om de bacteriën te doden. Jodium is voornamelijk verkrijgbaar in de vorm van povidonjodium, hetgeen een vorm van jodium is. Bij povidonjodium is de jodium opgeslagen in povidon moleculen. Deze moleculen geven de jodium langzaam af. Alleen dit “vrije” jodium is werkzaam. De jodium is hierdoor niet alleen actief voor een langere duur, maar is het ook milder voor de huid, aangezien niet alle jodium in één keer aanwezig is. (Povidon)jodium is verkrijgbaar als oplossing, zalf en zeepoplossing (scrub).

Jodium is breed werkzaam. Naast bacteriën is het ook werkzaam tegen bijvoorbeeld schimmels of virussen. In een vochtige en broeierige omgeving zoals bij een zweetvoeten, kan ook de ontwikkeling van schimmels toenemen. Hierdoor is te zien dat bij zweetvoeten ook vaak schimmelinfecties aan de voeten ontstaan. Jodium kan ook deze schimmels doden.

Behandeling
Voor de behandeling van zweet-voeten kan zowel een jodium oplossing, zalf of zeepoplossing worden gebruikt. Povidonjodium is niet gevoelig voor resistentie.