Jodium, het meest effectieve middel tegen zweetvoeten

Zweetvoeten, vooral in de zomer een veel voorkomend probleem. Jodium wordt gezien als het meest effectieve middel tegen deze hinderlijke kwaal. Hier zijn echter slechts weinig mensen mee bekend. Dit blijkt uit een onderzoek dat Gezondheidsplein heeft laten uitvoeren naar zweetvoeten. Zweetvoeten kunnen het beste worden bestreden door de veroorzakers, de bacteriën aan te pakken. Hiermee verdwijnt ook de geur. Jodium is het meest effectieve desinfectiemiddel, dat deze bacteriën doodt. Toch blijkt slechts 5% van alle mensen die last hebben van zweetvoeten, jodium te gebruiken.

Maar liefst driekwart van de ondervraagden geeft aan chronisch last te hebben van zweetvoeten en hier ernstig hinder van te ondervinden. Daarnaast geeft 80% aan hier in de zomer de meeste ongemakken van te ondervinden. Kinderen (pubers) hebben hier nog het meeste last van.
Hoewel zweetvoeten voor redelijk wat problemen kunnen zorgen en een groot deel er chronisch last van heeft, weet één op de drie mensen niet dat er een effectief middel is tegen zweetvoeten en gebruikt 60% zelfs geen middelen. Vooral bij pubers gaat men er van uit dat dit probleem vanzelf over gaat. Hoewel 80% van de respondenten zegt in het verleden een middel tegen zweetvoeten toegepast te hebben, is driekwart gestopt met het gebruik vanwege onvoldoende effect.

Uit het onderzoek blijkt dat Gehwol, Pedispray en inlegzooltjes de meest bekende en gebruikte middelen tegen zweetvoeten zijn. Men is echter minder tevreden over deze middelen. Men geeft aan het meest tevreden te zijn over de werking van jodium, een middel waarvan nauwelijks bekend is, dat dit tegen zweetvoeten toegepast kan worden.

Povidonjodium is al 50 jaar hét desinfectiemiddel dat naast bacteriën, virussen en schimmels doodt zonder resistentie te veroorzaken. Bij zweetvoeten zijn het de bacteriën die de nare lucht veroorzaken. Dankzij het aanwezig vocht kunnen deze extra snel groeien en daarbij produceren ze afvalstoffen die onze neus op onaangename wijze verrassen. Povidonjodium biedt een effectieve behandeling tegen zweetvoeten. Omdat bacteriën heel gewoon zijn op de huid, zal na de behandeling voldoende aandacht gegeven moeten worden aan preventie.